Blog banner kleuren

Van ‘uurtje factuurtje’ naar Managed Services… Hoe dan?

uurtje_factuurtje_naar_msp

Je bent eigenaar van een ICT-bedrijf en op dit moment werk je nog op basis van ‘uurtje factuurtje’. De verstandige wens is bij je ontstaan om van die basis af te stappen en naar het Managed Services over te gaan. Je bedrijf wordt dan MSP. Alleen zit je nu met het vraagstuk hoe je dit goed moet aanpakken en hoe je de diensten moet omrekenen.

Wat een veel gemaakte fout is in het omrekenen van een bedrag per uur naar een bedrag per maand, is het vasthouden aan dat uurbedrag. Namelijk, die dienst per uur, dat bied je straks niet meer aan. Als MSP bied je bijvoorbeeld een dienst per systeem of per gebruiker aan. Laat het rekenen met uren echt direct los!

En natuurlijk zijn er uren gemoeid met hetgeen je straks gaat aanbieden, maar je zult moeten gaan rekenen in het grotere geheel. Begin om die reden ook met het berekenen van kleine zaken om zo naar een concreet pakket te gaan redeneren. Hieronder volgt een simpele situatieschets hoe een opbouw eruit zou kunnen zien.

 

Dienst op server Prijs per maand
Monitoring: € 25,00
Antivirus: € 15,00
Patch management: € 15,00
3rd party patching: € 15,00
Back-up check: € 15,00
Totaal: € 85,00
Pakket Serverbeheer incl: € 125,00
Monitoring, antivirus, patch management, 3rd party patching, back-up check en proactive beheer.

(prijzen zijn uiteraard fictief)

Als je het rekensommetje nagaat, zul je vast denken: “Hé, er is € 40,00 bijgekomen, dus ik kan ongeveer een half uur aan beheer per maand per server besteden”. Als deze gedachte nu écht bij je opkwam, dan moeten we daar eerst nog even aan werken. Het is noodzakelijk om naar het grote geheel te gaan leren kijken. Als je bijvoorbeeld honderd servers in beheer hebt, dan zegt dat niet automatisch dat je daar dan ook vijftig uur werk aan hebt, toch?

Verder is het – naast het rekenen van je dienstenpakket – erg belangrijk om een heldere uiteenzetting te maken. Zelf ben ik groot voorstander van het ‘cafetariamodel’, dat kun je, bij wijze van spreken, aanbieden op de achterkant van een bierviltje. Snel, helder en overzichtelijk.

Wil je met MSP aan de slag en heb je hier hulp en ervaring bij nodig?

Neem dan zeker contact op!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief? Natuurlijk!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.